2 lžíce paprika mletá (jednu lžíci můžete vyměnit za pálivou)
1 lžíce mouka pšeničná hladká (na zahuštění)
1 l voda
sůl
majoránka drcená
pepř (čerstvě mletý)
Postup
Tradiční bramborový guláš je z pohledu přípravy nenáročný. Pomyslným odrazovým můstkem se stává najemno nakrájená cibulka, kterou zpěníte na sádle. Když přidáte trochu špeku, dodáte tomuto základu na aromatičnosti. Až se cibulka zpění, následují další přísady v podání česneku, červené papriky a lehkého zaprášení moukou. V této fázi je vhodné ubrat na intenzitě tepla na sporáku.
V okamžiku, kdy je směs kompletně promíchaná, přichází na řadu voda a brambory. Do cca 1,2 litrů vody nasypte oloupané a nakrájené brambory. Vše důkladně zamíchejte a nechte vařit přibližně 20 minut. Zkrátka do té doby, než změknou.
Poslední fáze je ryze dochucovací. Bramborový guláš ochutnejte a podle chuti do něj vmíchejte ingredience, jakými jsou sůl, pepř a nezbytná majoránka. Poté zamíchejte, povařte asi 4 minuty a servírujte. Bramborový guláš můžete podávat jen tak, popřípadě s čerstvým a křupavým chlebem.