1 l hovězí vývar (1 l na základ + 1/2 l na pečení masa)
400 g kyselé okurky (malé, k podávání)
máslo
sůl
pepř (čerstvě namletý)
Postup
Ještě, než se pustíte do přípravy masa pro znojemskou pečeni, předehřejte si troubu na 180 °C.
Samotné zpracování masa začíná důkladným prosolením a opepřením se všech stran. Maso dejte do pekáče, podlijte vývarem a v troubě pečte asi 2 až 2,5 hodiny.
Druhou fází je příprava omáčky neboli základu. Použijte sádlo, na kterém osmahnete nakrájenou cibulku. K ní přidejte také najemno nakrájené okurky, včetně trochu láku. Vše stačí zalít vývarem, osolit, opepřit a povařit přibližně 1 hodinu. Až bude základ hotový, rozmixujte ho a přeceďte.
Po upečení masa ho nakrájejte na plátky, naservírujte na talíř, přidejte například uvařenou rýži a vše přelijte omáčkou. Opticky zajímavou a chutnou ozdobou jsou lehce opečené nakládané okurky na másle, které položíte na maso.